top of page

Udržitelnost ve světě hybridních akcí

Udržitelnost se stává v dnešní době klíčovým faktorem v organizování eventů a setkávání lidí. V posledních letech získaly hybridní akce velkou popularitu, a to z dobrého důvodu. Ochrana životního prostředí je nevyhnutelná a je důležité neustále hledat ekologicky šetrné alternativy i v oblasti plánování akcí. Hybridní akce, které spojují fyzickou a virtuální účast, jsou jednou z těchto alternativ.


Proč zvolit právě hybridní akci?



Snížení emisí CO2

Snížení emisí oxidu uhličitého (CO2) je vítaným aspektem při pořádání hybridních akcí. Jedním z hlavních zdrojů těchto emisí jsou dopravní prostředky používané účastníky. Volba online účasti tak snižuje potřebu cestovat, a namísto dlouhých cest autem či dokonce letů, se účastníci mohou připojit na akci z pohodlí svého domova nebo kanceláře, což přispívá k výraznému snížení těchto emisí.


Menší spotřeba energie

Online prvek hybridních akcí eliminuje potřebu pronájmu velkých konferenčních prostor, které často vyžadují velkou plochu a jsou energeticky náročné pro jejich osvětlení, vytápění a klimatizaci. S možností zapojení účastníků online lze tyto výdaje výrazně snížit. Tím se přispívá k ochraně životního prostředí a vytváření udržitelného modelu pro pořádání akcí.


Minimální odpad

Minimální odpad je klíčovým prvkem udržitelnosti hybridních akcí. Hybridní akce umožňují mimo jiné digitální distribuci materiálů jako jsou např. programy v papírové podobě, brožury a letáky, čímž se minimalizuje potřeba fyzických zdrojů. Účastníci mají možnost stahovat si materiály elektronicky a ukládat je na svá zařízení. Organizátoři mohou zřídit webové stránky nebo online platformy, kde účastníci mohou stahovat a přistupovat k veškerým potřebným informacím.


Virtuální networking

Hybridní akce nabízejí možnost virtuálního networkingu, který může přispět k omezení cestování a s tím spojenou uhlíkovou stopou, viz výše. Účastníci mohou navazovat kontakty, spolupracovat a sdílet myšlenky online, což podporuje udržitelné mezi / národní spolupráce.


Závazek organizátorů k udržitelnosti

Organizátoři hrají klíčovou roli v zajištění udržitelnosti svých akcí. Závazkem k udržitelnosti organizátoři nejen snižují negativní dopad eventu na životní prostředí, ale také se stávají příkladem pro ostatní a motivují k udržitelnějším postupům. V dnešní době, kdy jsou lidé stále více uvědomělí v otázce ochrany životního prostředí, je důležité, aby organizátoři brali v úvahu ekologické aspekty a pracovali na minimalizaci negativního dopadu své události na životní prostředí. Závazek k udržitelnosti přináší mnoho výhod, jako je snížení nákladů, zlepšení reputace organizátorů a vytvoření atraktivní a odpovědné zkušenosti pro účastníky svých akcí.

bottom of page